Spui 75! Dat wordt gevierd...

Nieuws

Spui 75! Dat wordt gevierd...

Geschreven op: 9 oktober 2022

Spui 75! Dat wordt gevierd….

In mei 2023 bestaat vv Spui 75 jaar. De vereniging gaat dit jubileum vanzelfsprekend vieren, op vrijdag 2 en zaterdag 3 juni. Al enkele maanden is een commissie aan de slag om activiteiten voor te bereiden. Er ligt -in concept- al een programma. Met, zoals dat heet, voor elk wat wils: voetbal(toernooien) voor jong en oud, muziek voor iedereen en natuurlijk hoort een receptie er ook bij. Plus een wedstrijdje tussen Spui 1 en de Oldstars van NAC Breda. Alvast een goede tip: houd je agenda het eerste weekend van juni 2023 vrij. 

Wie had dat ooit gedacht, een voetbalcluppie in een vlekje als Spui? Opgericht in 1948 bewijst vv Spui al 75 jaar het bestaansrecht –met zo’n 175 leden een levendige vereniging tussen grote broers in Axel en Terneuzen. Dat getuigt van aantrekkingskracht en binding. Spui is meer dan voetbal, met een belangrijke sociale functie in dfe gemeenschap. Dat de club in 2023 75 jaar overbrugt, getuigt van vitaliteit en brede aantrekkingskracht, ondanks een toenemende problematiek in de regio van vergrijzing en ontgroening. 

Officieel opgericht op vrijdag 21 mei 1948, destijds nog onder de naam VSV, afkorting van Verenigde Sport Vrienden. Spui heette toen nog Zoute Spui, ooit een schutsluis op de kruising van twee zee-armen.
Wie in die beginjaren lid wilde worden, betaalde een gulden entreegeld plus een wekelijkse contributie van 25 cent, jongeren tot 16 jaar een dubbeltje minder. Lage contributies behoren sindsdien tot het DNA van vv Spui om de club voor iedereen toegankelijk te maken.
Aanvankelijk werd gevoetbald op een tot speelveld omgebouwd weiland van de weduwe De Nijs, even buiten het dorp. In 1958 volgde de verhuizing naar de Sparksstraat. 'Met eigen kracht volbracht', dichtte het bestuur bij de opening. De leden legden de accommodatie zelf aan, zonder subsidie. Nog steeds blinkt de club uit in zelfwerkzaamheid: ook de huidige accommodatie is in eigen beheer tot stand gekomen, ditmaal wel met financiële hulp van de gemeente Terneuzen en van sponsors.

De vereniging wil het 75-jarig jubileum op gepaste wijze vieren, met aandacht voor de geschiedenis, het karakter, de mentaliteit en de toekomst van de voetbalclub. Samengevat een feest van Spui voor Spui. De commissie Spui 75 bestaat uit Jordy Seghers (voorzitter), Hans Kolbeek, Evert Jansen van Roosendaal, Tim Vroegop (secretaris bestuur), Giovanni de Pooter (bestuurslid), Wouter den Hollander en Martijn van Lent.

Inhoudelijk is de voortgang van festiviteiten rond Spui 75 ook te volgen via facebook en instagram.