Seizoen '23-'24: negen streekderby's

Geschreven op: 10 juli 2023

Niet langer Jong Ambon, Nieuwland en Apollo '69 meer als (vaste) tegenstanders, wél maar liefst zeven nieuwe Zeeuws-Vlaamse opponenten die vanuit het zondagvoetbal naar zaterdag zijn overgestapt. Voor Spui is het voetbalseizoen 2023-2024 een ontmoeting van weliswaar regionale buurverenigingen, maar qua voetbal feitelijk onbekende clubs.

Aardenburg keert na enkele jaren afwezigheid terug in de standaardcompetitie van de KNVB. In de afgelopen maanden besloten Corn Boys (Sas van Gent), RIA (Westdorpe), Oostburg, Sluis, IJzendijke en HBC'22 (fusieclub Hoofdplaat-Biervliet) in rap tempo zondag te verruilen voor zaterdag. 

Dat had consequenties, ook omdat elders in Zeeland en West-Brabant nog meer clubs van speeldag veranderden. In plaats van twee zijn er nu vier vierde klasses zaterdag Zuid. Dit zijn een (overwegend) Zeeuws-Vlaamse (A), een Brabantse (D, met 5 Thoolse clubs), een Midden-Zeeuwse (B, met Walcheren, Zuid-Beveland en Reimerswaal) en een Noord-Zeeuwse (C, met Noord-Beveland en Schouwen-Duiveland).

Deze indeling betekent op voetbalgebied min of meer een aardverschuiving. Het zal even wennen zijn. Spui speelt komend seizoen maar liefst negen streekderby's. Slechts twee keer moet het eerste naar de overkant: oude bekenden DWO'15 en HKW ‘21 zijn ingedeeld in de Zeeuws-Vlaamse poule om in de competitie 12 teams bij elkaar te krijgen.

De indeling 4A is als volgt: Aardenburg, Cadzand, Corn Boys, DwO'15, HKW'21, IJzendijke, Oostburg, RIA Westdorpe, HBC'22, Schoondijke, Sluis en Spui.